Ce este anemia pernicioasă?

Anemie pernicioasa

Want create site?

detection papillomavirus par prise de sang hpv treatment specialist

Find Free WordPress Themes and plugins. Anemia pernicioasă cunoscuta si sub numele de anemia Biermer, sau anemie Addison-Biermer, anemie pernicioasa una din tipurile de anemii megaloblastice, datorată malabsorbției de vitamina B Aceasta este cel mai adesea cauzată de pierderea celulelor parietale gastrice, responsabile de secreția anemie pernicioasa intrinsec Castle, o glicoproteină esențială pentru absorbția vitaminei B12 în ileonul terminal.

Este intalnita mai frecvent la femei decit la barbati si mai ales intre 40 si 55 de ani, Această maladie este mai frecventă la persoane de rasă caucaziană. Asa cum am precizat, afectează în principal indivizii de peste 40 de ani.

human papillomavirus infection pronunciation

La tineri, anemia pernicioasă este mai mult mai rară, și prezintă alte aspecte. Anemia Biermer sau anemia pernicioasa se manifesta ca o anemie severa, macrocitara, neregenerativa.

Anemie pernicioasă

Se poate manifesta de asemenea printr-o macrocitoza izolata. Aceasta afectiune se datoreaza unei atrofii a mucoasei gastrice fundice evidentiata de endoscopie cu biopsii.

anemie pernicioasa

Atrofia glandelor fundice priveaza organismul de secretia normala a celulelor parietale ducand la lipsa de absorbtie a vitaminei B12 — acest lucru putand fi confirmat de testul Schilling. Lipsa vitaminei B12 ca factor antianemic, va genera tulburari grave la anemie pernicioasa tuturor tesuturile organismului.

anemie pernicioasa cancer de col uterin dupa nastere

De obicei asociată cu gastrita atrofică, o boală autoimună asociată cu anemie pernicioasa celulelor parietale gastrice și inactivarea factorului intrinsescm prin producere de autoanticorpi impotriva factorul intrinsecpierderea factorului intrinsec duce la absorbție deficitară de anemie pernicioasa B Anemie pernicioasa depozitelor hepatice de vitamina B12 nu corectează absorbția anemie pernicioasa din cauza lipsei sintezei anemie pernicioasa factor intrinsec. O persoană fără capacitatea de a absorbi vitamina B12 va avea boala anemie pernicioasă pentru tot restul vieții.

  • Wart on foot finger
  • Cancer de prostata avancado tem cura
  • Pancreatic cancer and diabetes
  • Testicular cancer is it deadly
  • Endometrial cancer ovarian preservation
  • Anemie pernicioasă - Wikipedia
  • Diagnostico papiloma laringeo

Cu toate acestea, cu excepția cazurilor în care pacienții au suferit leziuni ale nervilor periferici înainte de tratament, înlocuirea permanentă a rezervelor de vitamina B12 va menține boala sub control, fără niciun simptom de anemie.

La tineri mucoasa gastrică nu este atrofiată și aceasta este capabilă să secrete acid clorhidric, cel puțin după stimulare cu histamină. Anemia pernicioasă are predispoziție ereditară.

Înapoi la Dicționar medical Termeni similari: Anemie pernicioasa Este o afecţiune determinate de carenţa sau lipsa vitaminei B12 din organism. Anemie pernicioasa este scădera absorbţiei din stomac a vitaminei, incriminate fiind hiposecreţia de acid clorhidric sau absenţa genetică a celulelor ce scretă factorul intrinsec. Vitamina B12 are multiple roluri dintre care, cele mai importante sunt: rol în sinetza AND, în funcţionarea normală a sistemului nervos, în sinteza de celulelor în măduva anemie pernicioasa formarea de globule albe, trombocite. Semnele de carenţă debutează şi sunt asem;nătoare cu cele ale majorităţi anemiilor: paloare, stare de oboseală, tulburări ale respiraţiei. Diagnosticul se pune pe rezultatele tubajului gastric, prin testul lui Shilling test în patru etpae, desfăşurat pe un interval de mai multe zilepuncţie ososasă şi efectuarea mielogramei.

Anemia pernicioasă este de asemenea asociată cu alte maladii: diabetul zaharat, hipotiroidismul și cancerul gastric. Boala debuteaza cu tulburari digestive, care pot preceda cu ani de zile anemia.

Anemia emolitica

In timpul anemiei apar trei grupe de simptome: anemice, digestive si neurologice. Sindromul anemic se caracterizeaza prin paloare asociata cu anemie pernicioasa, dispnee, palpitatii, astenie.

anemie pernicioasa

La nivelul membrelor inferioare apar edeme, unghiile fiind adesea sfaramicioase anemie pernicioasa si parul uscat. Subfebrilitatea prezentata de unii bolnavi este de origine metabolica si dispare la cateva zile dupa administrarea vitaminei B Alte manifestari pot fi varsaturile, diareea si paraziti mancarime piele.

intraductal papilloma liver hpv high risk bei mannern