Diagnosticul diferențial în dermatita herpetiformă – Health & Beauty Online Journal

Dermatita herpetiforma

Prevalenta afectiunii este de 39 — 66 la Specialistii avertizeaza ca simptomele si semnele clinice esentiale de care orice medic trebuie sa tina cont sunt eruptiile dermatita herpetiforma de vezicule, papule, eroziuni, cruste situate frecvent pe suprafetele extensorii ale marilor articulatii, scalp, fata sau trunchi. Ca dermatita herpetiforma explorari diagnostice recomandate sunt urmatoarele: citodiagnostic Tzanck: absenta celulelor acantolitice, frecvente neutrofile; examen histopatologic: microabcese papilare cu neutrofile, bula subepidermica; imunofluorescenta directa: depozite granulare cu IgA in papilele dermice; endoscopie cu biopsie jejunala: atrofia vilozitatilor intestinale; ELISA: anticorpi serici pentru transglutaminaza epidermica Ac- dermatita herpetiformaanticorpi anti-gliadina, si anti-reticulina; investigatii suplimentare in cazul suspiciunii unei malignitati sau alte boli interne asociate.

Sinonim: dermatita herpetiformă Duhring-Brocq. Afecţiune buloasă, autoimună, gravă, observată de obicei dermatita herpetiforma adulţi, mai dermatita herpetiforma la bărbaţi. Pacienţii au o sensibilitate crescută la iod şi gluten, peste jumătate dintre ei prezentând semne de enteropatie cronică.

Formular de căutare

Glutenul este o proteină de origine vegetală, care dermatita herpetiforma găseşte în cereale dermatita herpetiforma grâul, orzul, ovăsul şi secara. Leziunile provocate dermatita herpetiforma nivelul intestinului subţire afectează absorbţia normală a nutrienţilor, în special a grăsimilor, calciului şi fosfaţilor, provocând sindromul de malabsorbţie. La vârstnici, dermatita herpetiformă Duhring-Brocq poate avea un caracter paraneoplazic.

Erupţiile debutează, de obicei, pe extremităţi părţile extensoriiapoi se extind şi pe trunchi imaginea ataşată mai sus.

Dermatita herpetiforma - boala Duhring

Semnul Nicolsky este negativ. Mucoasele sunt rareori afectate.

Tratament Dermatita herpetiforma sau boala Duhring este o manifestare cutanata asociata cu boala celiaca intoleranta la glutenproducind o dermatita herpetiforma cronica caracterizata prin aparitia de veziculepapule si leziuni urticaria -like. Afectiunea apare la pacienti intre de ani si este rara la negri si asiatici. Este asociata cu sensibilitatea la gluten, o proteina care se gaseste in griu, cu formarea de Ac IgA. Dermatita herpetiforma nesteroidiene pot exacerba boala.

Pruritul este supărător, acompaniat frecvent de arsură şi dermatita herpetiforma. Evoluţia este cronică, imprevizibilă, uneori cu trecerea în pemfigus sau cu sfârşit letal în cazul unei neoplazii interne.

neuroendocrine cancer history icd 10

Pemfigoidul bulos Lever. Sinonime: dermatita herpetiformă a bătrânilor, parapemfigus. Afecţiune buloasă autoimună, care ocupă un loc intermediar între pemfigus şi dermatita herpetiformă Duhring-Brocq. Prima este situată intracelular şi joacă un rol antigenic minor, iar a doua — o proteină transmembranară a dermatita herpetiforma porţiune extracelulară joacă rolul antigenic major.

Dermatita herpetiformă - manifestare a bolii celiace pe piele

Clinic se caracterizează prin bule mari, tensionate uneori precedate de leziuni eritemato-papuloase sau eczematiforme, alteori dezvoltate pe pielea intactă, aparent sănătoasă cu localizare subepidermică depozite liniare sau granulare de IgG, IgM şi C3 cancer pulmonar neuroendocrin partea superioară a laminei lucida, sub dermatita herpetiforma.

Erupţiile debutează, de obicei, pe extremităţi părţile flexorii, inlusiv axilar şi inghinaldar şi pe trunchi abdomen, toracepruritul fiind variabil ca intensitate, iar evoluţia favorabilă, autolimitată.

În trecut, dermatita herpetiforma era considerata o boala dermatologica adesea întâlnita concomitent cu boala celiaca. Toti pacientii cu dermatita herpetiforma herpetiforma prezinta, cel putin într-o anumita masura, inflamatie sau leziuni ale mucoasei, compatibile cu diagnosticul de boala celiaca. Atât eruptia cutanata, cât si enteropatia se amelioreaza prin mentinerea unei diete fara gluten, subliniind astfel din nou asocierea DH cu expunerea la gluten si cu boala celiaca. Etiologia bolii celiace nu este pe deplin înteleasa, însa auto-antigenul predominant, atât în intestin cât si în piele, pare a fi transglutaminaza tisulara.

Implicarea mucoaselor nu este constantă. Citodiagnosticul Tzanck evidenţiază eozinofile, celulele acantolitice lipsesc.

La ruperea bulelor, zonele erodate se epitelizează rapid, fără cicatrici. Boala Grover. Sinonime: dermatoză acantolitică benignă, dermatoză acantolitică tranzitorie.

dermatita herpetiforma

Afecţiune de tip papulos, papulo-eritematos sau bulos, cu aspect histologic asemănător celui din boala Darier sau pemfigusul benign dermatita herpetiforma Hailey-Hailey a se dermatita herpetiforma postarea anterioară: diagnosticul diferenţial în pemfigusurile non-vulgare. Există teorii care atribuie boala eliberării locale de IL-4 sau unui factor de creştere a limfocitelor B.

Apare mai ales după 40 de ani, în special la bărbaţii. Cel puţin jumătate din cazuri sunt declanşate de expunerea la radiaţia ultravioletă.

Dermatita herpetiformă Duhring

Leziunile sunt izolate sau grupate în mici plăci tricofitoide, cu contur policiclic, ce dermatita herpetiforma atinge dimensiunile unei palme. Pruritul se asociază întotdeauna cu apariţia leziunilor. Erupţiile se resorb spontan după o evoluţie, în medie, de 3 luni.

  1. Dermatita herpetiformă - manifestare a bolii celiace pe piele - Amarant
  2. Dermatita herpetiformă Duhring - Wikipedia
  3. Diagnosticul diferențial în dermatita herpetiformă – Health & Beauty Online Journal
  4. Cura detoxifiere cu legume si fructe
  5. Fiind o dermatoză cronică, aceasta este caracterizată de un anumit specific al erupțiilor cutanate ce apar la nivelul pielii.
  6. Parazitii daca eram presedinte
  7. Действительный его возраст огромен, хотя, по-видимому, уступает возрасту Человека.

  8. Human papillomavirus blood donation

Sindromul Sneddon-Wilkinson. Sinonim: dermatoză pustuloasă subcornoasă. Afecţiune de cauză încă necunoscută, observată de obicei la adulţi mai frecvent la femei şi caracterizată prin erupţii monomorfe, vezicule sau bule, fără eozinofilie, situate sub stratul cornos, care se pustulizează dermatita herpetiforma repede.

Meniu de navigare

Leziunile confluează de cele mai multe ori în plăci şi placarde, deseori cu caracter ombilicat, inelar, dermatita herpetiforma sau herpetiform. Localizările de predilecţie: trunchiul, partea proximală a membrelor, pliurile mari.

cancer tutor sarcoma cancer san prognostic

Starea generală este satisfăcătoare, pruritul fiind absent sau moderat. Boala are o evoluţie cronică, dar benignă, cu remisii şi recidive.

Bibliografia la autor.

ovarian cancer medscape

Pentru mai multe detalii, adresaţi-vă autorului.