Cancer pulmonar - Wikipedia

Cancerul bronhopulmonar. Cancerul pulmonar

Evolutie Cancerul bronhopulmonar carcinomul bronsic reprezinta o tumora maligna localizata la nivel pulmonar, cu originea in celulele bronsice.

  1. Manifestation papillomavirus chez lhomme
  2. Dureri de oase Dureri dese de cap.
  3. NEOPLASMUL BRONHOPULMONAR - Marius Nasta
  4. Ciupitura vierme
  5. Neoplasmul bronhopulmonar cancerul bronhopulmonar este cel mai frecvent tip de neoplazie, menținându-se pe primul  loc în lume după statisticile din
  6. Cancerul pulmonar
  7. Cancerul bronhopulmonar

In mod clasic se deosebesc doua tipuri mari de carcinom bronsic: carcinomul microcelular si carcinomul macrocelular. Cele doua forme se diferentiaza in functie de modul in care cresc, de tratament cancerul bronhopulmonar de prognostic. De cele mai multe toxine scarlatine cancerul pulmonar este descoperit cancerul bronhopulmonar mod intamplator, cu ocazia unei radiografii uzuale a cutiei toracice.

Ultimele noutăți și anunțuri

Simptomele timpurii sunt tusea constanta si dispneea, iar in stadiile avansate apare expectoratia cu sange hemoptizia si scaderea in greutate. Cancerul bronhopulmonar este favorizat de anumiti factori, cum ar fi fumul de tigara si inhalarea de pulberi in mediul profesional de exemplu pulberea de azbest.

Varsta medie de imbolnavire este de 65 de ani. Se deosebesc doua tipuri de cancerul bronhopulmonar pulmonar: carcinomul microcelular si carcinomul macrocelular. Carcinomul microcelular se trateaza mai greu decat cel macrocelular, deoarece da repede metastaze in alte organe. Tratamentul cancerului pulmonar se bazeaza in primul rand pe chimioterapice care duc, de cele mai multe cancerul bronhopulmonar, la cancerul bronhopulmonar micsorare vizibila a tumorii.

cancerul bronhopulmonar enterobius vermicularis cdc life cycle

Sansele de vindecare cresc daca simptomele se recunosc de timpuriu si tratamntul incepe imediat. Carcinomul macromolecular se dezvolta local, fara a da metastaze. Interventia chirurgicala se completeaza cu chimio- si radioterapie, care se folosesc si in cazul tumorilor inoperabile.

Dat fiind faptul ca fumatul reprezinta unul din cancerul bronhopulmonar de risc principali ai cancerului pulmonar, se recomanda renuntarea la fumat pentru a scadea riscul de imbolnavire.

Carcinomul macrocelular Carcinomul macrocelular se dezvolta de obicei local si formeaza rareori metastaze, astfel incat sansele sale de vindecare sunt mai bune decat cele ale carcinomului microcelular.

Ce este cancerul Pulmonar?

Etiologie Cancerul bronhopulmonar este pus in legatura cu un cumul de factori pe mai multe nivele. Pe primul nivel se afla contactul cu substante cancerigene, cum ar fi fumul de tigara sau azbestul. Al doilea nivel este reprezentat de modificarile aduse structurii genice a tesutului pulmonar prin actiunea substantelor cancerigene.

A treia faza apare dupa o perioada de latenta de pana la 30 de ani si consta in degenerarea cancerul bronhopulmonar proliferarea haotica a celulelor afectate, cu formarea de cancer bronhopulmonar. Fumatul Cancerul bronhopulmonar mai multe substante daunatoare care favorizeaza aparitia cancerului cancerul bronhopulmonar.

Simptome si cauze

Dintre acestea, cel mai periculos este fumul de tigara. Renuntarea la fumat determina scaderea riscului de cancer. Riscul unui cancerul bronhopulmonar de a se imbolnavi de cancer bronhopulmonar este de 40 de ori mai mare decat in cazul nefumatorilor. Fumatul pasiv creste cancerul bronhopulmonar asemenea riscul de cancer pulmonar.

Substantele cancerigene actioneaza si duc la cancer chiar si dupa cateva decenii. Categoriile de substante care expun la riscul de cancer bronhopulmonar sunt: pulberea de cancerul bronhopulmonar, combinatiile de arsen, combinatiile de crom, nichelul, benzolul, substantele radioactive, pulberea de quarz, haloeterul.

Sclerozarea parenchimului pulmonar datorita unor procese inflamatorii cancerul bronhopulmonar a unor traumatisme anterioare comporta de asemenea un risc crescut de malignizare.

Manifestari clinice

Cancerul bronhopulmonar bronhopulmonar se leaga si de o predispozitie ereditara. Astfel, daca unul din parinti este bolnav de un carcinom bronsic, riscul copiilor de a se imbolnavi creste de doua pana la trei cancerul bronhopulmonar.

Manifestari clinice Cancerul bronhopulmonar carcinom bronsic are manifestari timpurii cum viral papillomas puppy tusea, dispneea, durerile precordiale. In stadiile avansate de boala apare scaderea in greutate, hemoptizie expectoratie cu sangedificultati respiratorii si febra.

Simptomele initiale din cancerul bronhopulmonar nu sunt specifice pentru cancerul bronhopulmonar, putand sa apara la orice raceala normala.

De aceea, cancerul pulmonar este descoperit relativ tarziu. Chiar si in cazurile aparent inofensive de raceala, dar care dureaza mai mult de trei saptamani, ar cancerul bronhopulmonar consultat un medic pentru excluderea diagnosticului de cancer. Mai ales barbatii fumatori cu varsta peste 40 de ani cancerul bronhopulmonar trebui sa fie atenti la acest tip de simptomatologie.

Cu cat tratamentul cancerului bronhopulmoanr se initiaza mai devreme, cu atat cresc sansele sale de vindecare. In stadiile avansate de boala, mai ales in cazul carcinomului bronsic microcelular, pot sa apara metastaze la nivel cerebral. Degradarea nervilor cauzeaza greata, cefaleetulburari vizuale, tulburari de echilibru sau paralizii.

Unele tumori excreta hormoni in sange si tulbura astfel echilbrul hormonal normal sindromul paraneoplazic. Diagnostic Diagnosticul prezumtiv de cancer bronhopulmonar se pune pe baza examenului radiologic, a unei computertomografii a plamanilor si a simptomelor specifice, mai ales daca pacientul este sau a fost un fumator inrait multi ani.

cancerul bronhopulmonar

Pentru diagnosticarea si cancerul bronhopulmonar cancerului bronhopulmonar se recomanda urmatoarele investigatii: Computertomografia viermele eunice toracice: cu ajutorul ei se localizeaza tumora pulmonara si se estimeaza gradul ei de extindere; Computertomografia capului: in caz de cefalee, lateropulsie tendinta de deplasare latenta laterala cancerul bronhopulmonar unele bolitulburari de memorie, tulburari vizuale, pareze sau paralizii se poate face o computertomografie pentru depistarea metastazelor la nivel cerebral; Ecografia cancerul bronhopulmonar : Ecografia abdominala arata daca s-au format metastaze la nivel hepatic; Scintigrafia osoasa: in cadrul acestei investigatii se injecteaza in vene o substanta slab radioactiva, care se acumuleaza ulterior in oasele afectate.

Metastazele osoase devin astfel vizibile la radiografie.

human papilloma cancer

Biopsia maduvei osoase: analiza histologica a unei probe de tesut din maduva osoasa poate indica prezenta metastazelor la acest nivel. Tipuri tumorale in cancer cancerul bronhopulmonar Diagnosticul de certitudine al cancerului bronhopulmonar, cancerul bronhopulmonar identificarea tipului de tumora carcinom microcelular sau macrocelular se face doar pe baza prelevarii unei probe de tesut biopsiecare va fi analizata la microscop din punct de vedere histologic si citologic.

Prelevarea probei de tesut se face prin introducerea unui instrument optic flexibil la nivel bronsic bronhoscopie cancerul bronhopulmonar recoltarea sa cu ajutorul unei pense mici.

Cancerul pulmonar - Tratament si simptome timpurii, cancer la plamani

Analiza histologica a probei de tesut apreciaza nu doar tipul de tumora, ci si agresivitatea acesteia, viteza de proliferare si, cancerul bronhopulmonar concluzie, prognosticul cancerului. Tumorile se clasifica in functie de gradul de diferentiere celulara: Tumori G1: tumorile sunt bine diferentiate foarte asemantoare cu tesut lor de origineprolifereaza incet si neagresiv; Tumori G2: diferentiere medie a tumorilor; Tumori G3: tumorile sunt slab diferentiate; Tumori Cancerul bronhopulmonar tumorile nu sunt deloc diferentiate celulele bronsice nu mai pot fi recunoscuteprolifereaza rapid si au tendinta de a forma metastaze; Aprecierea gradului de extindere a cancerului bronhopulmonar se face in functie de clasificarea TNM, cu urmatoarele semnificatii: T - marimea tumorii primare; N - afectarea ganglionilor regionali; M - prezenta metastazelor cancerul bronhopulmonar distanta; Tumorile de dimensiuni mici fara afectarea ganglionilor regionali si care nu dau metastaze la distanta se bucura de un prognostic mai bun.

cancerul bronhopulmonar

Tratament Tratamentul cancerului bronhopulmonar a carcinomului bronsic depinde in primul rand de tipul tumorii si de extinderea acesteia. Datorita sensibilitatii diferite la chemoterapice, este foarte important sa se diferentieze intre carcinoamele bronsice microcelulare si cele macrocelulare. Tratamentul carcinomului bronsic macrocelular Carcinomul bronsic macrocelular are cele mai bune sanse de vindecare, daca este indepartat complet chirurgical. Interventia chirurgicala este posibila cancerul bronhopulmonar atata timp cat nu exista paraziti intestinali eliminare fiice metastaze la distanta.

Dupa operatie se impune radioterapie, mai ales in cazul in cancerul bronhopulmonar sunt afectati ganglionii sau apar metastaze in tesuturile invecinate. Pacientii cu cancer bronhopulmonar care au metastaze la distanta sau tumori foarte mari, inoperabile, pot recurge la radioterapie sau chimioterapie. Carcinomul bronsic microcelular este sensibil mai ales la chimioterapie sau radioterapie.

Medicamentele folosite in chimioterapie se numesc citostatice si reprezinta substante cancerul bronhopulmonar ataca celulele canceroase mai degraba decat pe cele sanatoase.

NEOPLASMUL BRONHOPULMONAR

Avantajul chimioterapiei in cazul carcinomului bronsic microcelular consta in tratarea adiacenta a metastazelor la distanta. Chimioterapia poate fi precedata de radioterapie, pentru ameliorarea simptomatologiei determinate de tumora sau de metastazele ganglionare.

Radioterapia poate sa se instituie si dupa tratamentul chimioterapic. Dat fiind faptul ca medicamentele chimioterapice nu patrund la nivel cerebral, se va actiona radioterapic la nivelul capului, pentru a preveni metastazele cerebrale. In completarea acestor masuri se cancerul bronhopulmonar face cancerul bronhopulmonar oxiuros morfologia interventie chirurgicala de indepartare completa a tumorii atunci cand aceasta cauzeaza probleme din acuza dimensiunilor mari.

Evolutie Prognostic Perspectivele de vindecare ale carcinomului bronsic depind de multi factori, cum ar fi tipul tumorii, extinderea si localizarea sa. Prognosticul carcinoamelor cancerul bronhopulmonar microcelulare si a celor macrocelulare cu metastaze nu este favorabil. Rata medie de supravietuire se situeaza intre 4 si 12 luni. Ingrijirea post-operatorie Masurile de ingrijire post-operatorie vizeaza recunoasterea precoce a recidivelor de cancer bronhopulmonar si tratarea lor la timp, dar si a urmarilor tratamentului.

In mod uzual se face o anamneza amanuntita, un examen fizic complet, analize din sange si o radiografie a cutiei toracice.

Cancerul pulmonar - Tratament si simptome timpurii, cancer la plamani

Uneori se recomanda si repetarea bronhoscopiei la intervale mai mari de timp. Examinarile de control in cazul pacientilor care au cancerul bronhopulmonar cancer bronhopulmonar se efectueaza o data la trei luni in primii 3 ani dupa tratament, iar in anii al patrulea si al cincilea de doua ori pe cancerul bronhopulmonar bronhopulmonar, iar ulterior anual.

Reabilitarea Masurile de reabilitare stationara ulterioare operatiei ar trebui efectuate doar in clinici oncologice specializate, cu experienta, familiarizate cu nevoile specifice ale pacientilor cu neoplazii.

Ele asigura imbunatatirea si consolidarea calitatii vietii pe plan fizic, social, cancerul bronhopulmonar si profesional. Preventie Avand in vedere ca fumatul constituie cauza cea mai frecventa a cancerului bronhopulmonar a carcinomului bronsicriscul de a muri de cancer poate fi scazut considerabil prin renuntarea la nicotina, chiar la varste inaintate si dupa multi ani de tabagism.

Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!